De algemene aanvraagprocedure is:

De initiatiefnemer en de eigenaar(en) van de muur vragen een vergunning aan met instemming van de bewoners (en e.v.t. subsidie) bij de gemeente (Stadsdeel) om een muurafbeelding te plaatsen door een kunstenaar. De werkgroep Straatkunst Scheveningen zal tijdens het proces vrijblijvend adviseren en de nieuwe muurafbeelding documenteren en voorzien van een nummer na de opening.

De muur

Er is een onderscheid te maken tussen een buitenmuur die officieel bezit is van een particuliere eigenaar(en) en een openbare muur.

Initiatiefnemer

De tot standkoming van een muurafbeelding begint bij een initiatiefnemer. Dit kan een externe partij zijn, een wijkorganisatie of een bewoner/eigenaar.

Eigenaren

De eigenaar(en) van de muur wordt(en) de officiele eigenaar van de muurafbeelding en daardoor ook verantwoordelijk voor het beheer en behoud ervan, zolang daar geen andere afspraken over worden gemaakt.

Bewoners

Directe omwonenden moeten officieel toestemming geven voor het maken van een muurafbeelding.
Het zal een goed idee zijn om de omwonenden te betrekken tot de totstandkoming van een kunstwerk.

Gemeente (Stadsdeel)

De gemeente is verantwoordelijk voor de vergunning, kan eventueel subsidie verstrekken en kan eigenaren aanspreken op beheer en behoud van de muurafbeeldingen.

Kunstenaar

De keuze voor een kunstenaar of kunstwerk ligt bij de eigenaren, omwonenden en geldschieters van de muurafbeelding: “Wie betaalt bepaalt”.

De werkgroep

De Werkgroep Straatkunst Scheveningen inventariseert en documenteert en voorziet dus nieuwe straatkunst van een nummer en daarmee een officiele plek in het gehele overzicht.

Onthulling

Een nieuwe muurafbeelding zal worden onthuld met publiciteit en de aanvrager kan bijvoorbeeld ook besluiten een buurtfeest te organiseren om de onthulling feestelijk in te luiden.

Subsidies/donaties

Bij subsidies zijn er meestal criteria waar men aan moet voldoen en is er achteraf een een verantwoording over de besteedde gelden vereist. Donaties worden gegeven om niet. Het heeft dan een grote gun-factor.


De redactie streeft naar een zo actueel mogelijke website. Mocht ondanks deze inspanningen de informatie van of de inhoud op deze website onvolledig en of onjuist zijn, dan kunnen wij daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Gebruik cookies op onze site

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van de website te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren. Indien je op akkoord klikt geef je hiervoor toestemming.