Skip to main content

Werfstraat A

Waarover praten zij ......

CODE 284

De muurschildering aan de Werfstraat is niet zomaar een decoratie die is aangebracht om een verwaarloosd stukje muur op te knappen. Het is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen buurtbewoners die uit ergernis over de deplorabele toestand  waarin de muur verkeerde waarop ze uitkeken en de kunstenaar die daar wat moois van maakte.

Dat begon met Adri Toet van de Werfstraat 123 die zich ergerde aan de vervuilde muur op het parkeerterrein. Eind vorige eeuw vroeg ze de Stichting Straatkunst op Scheveningen of daar iets aan kon worden gedaan. Rond die tijd kwam kunstenares Janny Volkerts in contact met deze stichting. Het bestuur vroeg haar eens een ontwerp te maken voor een schildering op de muur van het parkeerterrein aan de Werfstraat. Eigenlijk zou kunstenares Claudette Keuls dat doen, maar die vertrok naar het buitenland.

De binding met het oude Scheveningen moest erin te zien zijn, de oude Scheveningse klederdracht; net als de realiteit van het heden en de horizon. Zo ziet het eruit: op de achtergrond de skyline van Scheveningen, Den Haag en zelfs de drie molens van Leidschendam. En op de voorgrond het Scheveningse leven van voorbije tijden. Die niet echt voorbij zijn, werd erbij gezegd, want menig Scheveninger heeft ze in het hart gesloten. Al deze elementen kenmerken de schildering en geven uitdrukking aan de woorden: met verleden en heden samen de toekomst tegemoet!

Janny luisterde goed naar wat de buurtbewoners in gedachten hadden. En voerde het resultaat van al dat overleg ook met ze uit. Een onvergetelijke gebeurtenis, vonden de buurtbewoners. Daar hebben ze Janny nog eens hartelijk bedankt toen alle drukte voorbij was. Ze zeiden erbij dat ze met haar als schilderes hadden geboft. “Vaak hoorden we de opmerking dat deze beschildering de mooiste van Scheveningen is. Daar zijn we stiekem best een beetje trots op. Het was erg leuk om met jou samen te mogen werken en zo, al doende, ook onze talenten te mogen tonen in de schilderkunst.”

Het ontwerp ging uit van het boetsterveld met op de voorgrond veel zonnebloemen. Zonnebloemen omdat de buurtbewoners graag een bloemrijk ontwerp wilden en ook omdat Janny erg van zonnige bloemen hield. Ze maakte daar een impressie van, maar bladerend door het plakboek dat ze over de muurschildering bijhield, blijkt dat uiteindelijk weinig van de zonnebloemen is overgebleven.

De afmetingen van zes bij pakweg twee meter waren aanvankelijk bescheiden.  Maar de omgeving wilde wat groters: de hele muur van om en nabij veertig vierkante meter moest worden beschilderd! De penningmeester en de voorzitter van de Stichting Straatkunst op Scheveningen keken wat zuinig, leert de geschiedenis. Maar geld speelde noch bij de buurt noch bij Janny een rol van betekenis, herinnerde initiatiefnemer van Straatkunst op Scheveningen Loek de Koning zich. “Het ontwerp wordt aangepast en uitgebreid,” schreef hij er later over. “En op een gegeven moment staat er een schets op de muur waar we allemaal een beetje beduusd van zijn. Met snelle lijnen is een ontwerp gecreëerd dat het hart van iedereen raakt: dit is het helemaal.”

Daarna begon het echt. Vol ijver voerden vele buurtbewoners het ontwerp uit. Oud en jong deed het grote werk en Janny begeleide en corrigeerde waar nodig en had altijd een advies paraat. “Soms lijkt het net Rembrandt met zijn leerlingen,” zei De Koning er indertijd van. Dit werd er ook eens over gezegd: “Hier is niet zomaar sprake van een mooi plaatje, hier is meer; hier is een nieuw stukje Scheveningen gecreëerd.” Op deze manier worden minder aantrekkelijke plekjes in Scheveningen toch weer leefbaar gemaakt.

Op een gegeven moment was het af. “Eerlijk gezegd zullen wij de vele gezellige uurtjes die wij met jou hebben doorgebracht in het samenwerken best gaan missen,” schreven de buurtbewoners aan Janny. “Het is dan ook echt onze muur geworden: die van jou en die van de buurt.” Adri Toet stuurde de kunstenares nog een mooie kaart met de woorden: “Wij zullen erg zuinig zijn op de mooie muurschildering. Hij is fantastisch geworden. Wij gaan er dagelijks van genieten en zullen ons altijd blijven herinneren hoe het was om met jou samen te werken.”

Mocht u meer weten, dan hopen wij dat u een mail stuurt naar mail(a)straatkunstmuseumscheveningen.nl.

Bij voorbaat dank
De werkgroep Straatkunst in Scheveningen