Skip to main content

Nieuwe Parklaan

CODE 510

Kinderen maakten met Suzanne van Tienen mozaïek voor elektriciteitshuisje bij Madurodam.
Het is inmiddels een gemeentelijk kunstwerk, het mozaïek in de gevel van het elektriciteitshuisje bij Madurodam dat kinderen in 2004 mede maakten onder leiding van Suzanne van Tienen.
“Ik ben daar mee begonnen omdat ik toen mijn mozaïekwinkel had in de Stevinstraat,” vertelt Suzanne. “Ik wist helemaal niet waar het zou komen. Om een beetje aandacht uit de buurt te krijgen voor de winkel zette ik op woensdagmiddagen de winkel open voor kinderen.” Die konden zo gratis hun creativiteit ontwikkelen. Een schot in de roos, want een aantal kinderen kwam er trouw elke woensdagmiddag voor naar de Stevinstraat.

Mozaïek trok van het begin af aan hun aandacht. Dat was wel opmerkelijk, zegt Suzanne erover. “Steen is niet een zo voor de hand liggend materiaal om iets mee te doen.” In de praktijk bleek het interessant voor jongens en meisjes. “Jongens vonden het leuk om iets met het gereedschap te doen en om te knutselen met materiaal dat net iets stoerder was. De meisjes zochten vaak de kraaltjes en de knikkers uit en de roze tegeltjes.”

Suzanne maakte voor het mozaïek een tekening van typisch Scheveningse dingen. Een inktvis figureerde er ook op. “Op een gegeven moment kreeg ik wel te horen dat er hier geen inktvissen in de zee zwemmen. Waarop ik zei dat we hier Sealife hebben waar wel inktvissen zijn.” Een aantal gipsblokken vormden de basis. Die ondergrond zette ze tegen de muur met het idee: “We gaan het gewoon maken. Er zou vast wel iemand te vinden zijn die er blij mee zou zijn.”

Met de kinderen werkte Suzanne zo’n twee, drie maanden aan het mozaïek. Een hele tijd, zegt ze, al was het alleen maar omdat mozaïek nogal arbeidsintensief is. Op de woensdagmiddagen waren telkens vijf tot zes kinderen ermee bezig. Meer kon ook niet vanwege de beperkte ruimte, legt ze uit. De kinderen hebben zo’n tachtig procent van het mozaïek gemaakt. “Zelf nam ik het Scheveningse vrouwtje voor m’n rekening.” Als materiaal werden vooral (wand)tegels gebruikt. “Je kunt er alles voor gebruiken wat buiten goed blijft.” Zegt Suzanne. Daarna wordt het behandeld zodat het weer en wind weerstaat. Het mozaïek bij Madurodam wordt extra beschermd door de overkapping van het elektriciteitshuisje.

Mocht u meer weten, dan hopen wij dat u een mail stuurt naar mail(a)straatkunstmuseumscheveningen.nl.

Bij voorbaat dank
De werkgroep Straatkunst in Scheveningen